Japansk teceremoni 2015-03-26T00:05:42+00:00
Loading ...

Japansk teceremoni

Japansk teceremoni
Av: Dr Paul Lam

vilket leder till en tehusI september 2002 var jag i Japan i en vecka. Jag älskar att göra och dricka kinesiskt te, så jag tog tillfället i akt för att lära mig mer om den japanska teceremonin. (Jag dricker Kung Fu-te varje dag. Läs min artikel om kinesisk kung fu te.)

Te ceremoni kom ursprungligen från Kina baserat på antika kinesiska te ceremoni. Några av de metoder som har ändrats i Kina behålls fortfarande i Japan. Det mest anmärkningsvärda är teet i pulverform. I Sung-dynastin för hundratals år sedan gjordes inte kinesiskt te genom att slipa teblad i pulver. Det ändrades till blötläggning av tebladen i kokt vatten som engelska te. Emellertid använder japanerna i sin te ceremoni mycket specifika tekniker för att mala tebladen i pulver och blanda det med vatten för att göra te. Te ceremonin är så sofistikerad och ingrained i den japanska kulturen som den är känd som en del av nationella kulturer. Jag gillade verkligen flera funktioner i ceremonin, till exempel:

1. En andlig betoning. Värd och gäst närmar sig denna ceremoni med uppriktighet och en positiv anda att dela. Jag finner det mest spännande, nästan som att öva Tai Chi med dina vänner.

2. De grundliga förberedelserna. Om en person har råd med det, bygger han eller hon en tearoom eller tehus bara för att göra te. Vissa människor har en trädgård som leder till en enkel konstnärlig tehus. Jag skulle gärna göra det här. Tearoom måste ställas in på ett visst sätt. Värden börjar med att rensa tearoom och genom att noggrant sätta ut redskap och dekorationer.

3. Det estetiska värdet. De tar hänsyn till allt vad gäller estetiskt värde - hur te presenteras, hur redskap och andra föremål visas, inställningar och miljö Det är väldigt trevligt att få din te serverad tillsammans med rätt ande, rätt atmosfär och Det rätta förfarandet, igen, nästan som att göra Tai Chi i en idealisk miljö.

enkel och elegant inredning i tehusetMedan jag försökte lära mig så mycket jag kunde om den japanska teceremonin är förfarandena och protokollet så komplicerade att jag slutade med intrycket att bara för att vara gäst måste du gå igenom en träningsskola för att lära sig etiketten. När det gäller att lära sig konsten att servera te, är det så mycket skicklighet att det är ett heltids yrke för många. På ett sätt kände jag mig att de många strikta protokollen från ceremonin hindrade fri ande.

Japansk historia berättar om några temästare som blev så kraftfulla att de blev nära linjalerna. En av dem kom så nära att han hotade sin herre makt. Jag har problem att föreställa mig en te mästare som är så kraftfull.

Jag skulle älska att införliva lite av det jag lärde mig i Japan i min konsten att göra te, så nästa gång du är min gäst, förväntar jag mig en kopp med min Kung Fu-te i min trädgårdshus. Men håll inte andan. Det går ganska länge, eftersom min topprioritet är att suga frö från Tai Chi för hälsa runt om i världen, kan teet vänta.

Håll dig uppdaterad med nyheter, händelser och mer.

Anmäl dig till den gratis Tai Chi för hälso-nyhetsbrevet